Sut mahsulotlar

Sut mahsulotlari sotib olayotganda quyidagilarga etibor bering!

Ishonchli ishlab chiqaruvchini qanday tanlash mumkin?

 

Odatda rasmiy dilerlar o'z zavodlari va texnik jihozlarini yashirmaydilar. Ochiqlikka e'tibor bering. Agar siz etkazib beruvchini ham, brendni ham bilmasangiz, unda bu ma'lum bir sirni bildiradi. Ishlab chiqaruvchining veb-saytining yo'qligi ham yana bir ogohlantirish belgisidir. Ishonchli kompaniyalar xaridorlardan hech narsani yashirmaydilar va jamoat mulki tarkibidagi barcha ma'lumotlarni taqdim etadilar. Yana bir muhim nuqta - bu narx. Yuqori narx har doim ham sifatli mahsulotlarning kafolati emas, ammo past narx ishonchni ilhomlantirmaydi. Kompozitsiyaga tayanib, uni mahsulotlarning narxi bilan taqqoslash yaxshidir.

Sut.

Sut turlari. To'rt asosiy turi mavjud. Pasterizatsiya qilingan (taxminan 70 ° C haroratda qiziydi, foydali tarkibiy qismlarni saqlab qoladi va zararli qismlarni yo'q qiladi).Toplenka(durda) (bir necha soat davomida 85-99 ° C haroratda isitiladi va yog'ning yuqori foiziga ega). Ultra-pasterizatsiya qilingan (bir necha soniya davomida 150 ° C gacha bo'lgan haroratda isitiladi, bu uning ishlash muddatini uzaytiradi). Sterilizatsiya qilingan (zararli bakteriyalarni yo'q qilishga imkon beruvchi 130-140 ° S haroratda qayta ishlanadi).

Yog ' ulushi. Sut boshqa yog'li tarkibga ega bo'lishi mumkin: 1% dan 6% gacha. Foiz qancha ko'p bo'lsa, shuncha yuqori kaloriyali mahsulot. Kuchli jismoniy mashqlar bilan shug'ullanadigan odamlar uchun eng kam yog'li tarkibga ega mahsulotlar tavsiya etiladi.

Amal qilish muddati. Ishlab chiqarilgan sanasi tushunarli turda bosilgan bo'lishi va hech qachon qo'lda yozilmasligi kerak.

Qadoqlash. Agar qadoqning yaxlitligi buzilgan bo'lsa, unda bunday mahsulotni sotib olmang. Buning o'rniga, mahsulotni himoya qilishni ko'rsatadigan qopqoq yoki himoya lentalari bo'lgan mahsulotlarni qidirib toping.

 

Tarkibi. Sut tarkibida A, D, B1, B2 va B12 vitaminlari, oqsillar, yog'lar, uglevodlar va iz elementlar mavjud. Paketda ushbu moddalarning tarkibi, energiya qiymati va kaloriya miqdori haqida ma'lumot topishingiz kerak. E harfi ostida bo'lgan bo'yoqlar va konservantlar bilan mahsulot sotib olishdan bosh torting.

Kefir.

Kefir turlari. Bu yog'li va yog'li emas. Bu qanday sutdan tayyorlanishiga bog'liq.

Rang. Kremsimon oq yoki tiniq oq bo'lishi kerak. Sargish rang yaroqlilik muddatini bildiradi. Agar kefirda boshqa soyalar bo'lsa, demak u tarkibida bo'yoqlar va oziq-ovqat qo'shimchalari mavjud.

Konsistensiyasi. U bir hil, qoshimchalarsiz bo'lishi kerak. Agar begona zarralar bo'lsa,suvli zardob bolsa bu amal qilish muddati otgan maxsulotni bildiradi.

Tarkibi. Kefir pasterizatsiyalangan sut va kefir qo'ziqorinining boshlang'ich zardobi asosida tayyorlanadi. Shuningdek, tarkibida sut kislotasi bakteriyalari va maxsus xamirturush bo'lishi mumkin. Protein miqdori kamida 3% bo'lgan mahsulotni tanlang. Agar tarkibida mevali qo'shimchalar mavjud bo'lsa, unda bunday mahsulot kefir ichimligi deb ataladi.

Yog 'tarkibi. Sut sifatiga bog'liq. Yog 'miqdori 2,5% dan 3,2% gacha bo'lgan mahsulotlarga e'tibor qaratish yaxshidir.

Amal qilish muddati. Maksimal saqlash muddati – 5-7kun.

 Qadoqlash. Plastik butilkalar va kardon qutilar mahsulotni uzoqroq saqlaydi va quyosh nurlaridan himoya qiladi. Shuni unutmangki, qadoqlash buzilmagan bo'lishi kerak.

 Yorliq. Yorliqda quyidagilar ko'rsatilishi kerak: ishlab chiqarilgan sanasi, yaroqlilik muddati, ishlab chiqaruvchining nomi va kefir tarkibi.

Tvorog.

Tvorogning turlari. Yog 'miqdori kam - 1,8%, orta - 9%; yuqori - 18%, krestyanskoe - 5%. Yorliqlashda bunday nomlar tez-tez ishlatilmaydi, shuning uchun siz yog'ning har qanday massa ulushi bo'lgan mahsulotlarni topishingiz mumkin.

 

Konsistensiyasi. U yumshoq, dona-dona biroz yog'li va sochiluvchan  bo'lishi kerak.

Qadoqlash. Muhrlangan qadoqdagi mahsulotlarni tanlang - bu mahsulot xavfsizligini kafolatlaydi. U shikastlanmasligi yoki shishib ketmasligi kerak - bu mahsulotning past sifatini ko'rsatadi.

Tarkibi. Paket tarkibida yog 'miqdori, saqlash muddati, saqlash sharoitlari, ishlab chiqarilgan sanasi, tarkibi va ozuqaviy qiymati ko'rsatilgan bo'lishi kerak. Tarkibida bo'yoq va konservantlar bo'lmasligi kerak. Bunday xavfsiz tarkibiy qismlarni ko'rsatish mumkin (yuqori sifatli sut kukuni, yog'sizlangan sut kukuni, quruq qaymoq, tuzsiz sariyog ', sutli boshlang'ich kulturalari, rennet fermenti, oziq-ovqat pepsini, kaltsiy xlorid, ichimlik suvi). Agar boshqa fikrlar mavjud bo'lsa, unda bunday mahsulotni sotib olishdan bosh tortish yaxshiroqdir.

Rang. U bir xil bo'lishi kerak. Agar siz turli xil soyalarni ko'rsangiz, unda bu ikki turdagi tvorogni aralashtirishni ko'rsatishi mumkin. Sariq rang buzilgan ovqatning belgisidir. Agar siz ko'k yoki yashil rangli zarralarni ko'rsangiz, bu mog'or mavjudligini ko'rsatadi.

Sertifikatlar. Tovarlarda sut va sut mahsulotlariga muvofiqlik to'g'risidagi deklaratsiya yoki muvofiqlik sertifikati bo'lishi kerak.

Yogurt.

Tarkibi. Bo'yoqlar, shakar, lazzatlar, stabilizatorlar, kislotalik regulyatorlari va meva qo'shimchalari bo'lmagan mahsulotni tanlang. "Haqiqiy" yogurtda tirik bakteriyalar bo'lishi kerak. Ro'yxatga olinadigan asosiy tarkibiy qismlar sut yoki sut kislotasi bakteriyalari yog'sizlangan yoki pasterizatsiya qilingan sut.

Amal qilish muddati. Sifatli mahsulotning yaroqlilik muddati 7-10 kundan ko'p bo'lmagan, ideal holda esa 5 kundan oshmasligi kerak. Agar mahsulot uzoqroq saqlanishi mumkin bo'lsa, unda bunday yogurt tarkibida foydali bakteriyalar mavjud emas.

Qadoqlash. Paketlari deformatsiyalangan yoki buzilgan buyumlarni sotib olmang. Bu sog'liq uchun xavfli bo'lishi mumkin bo'lgan zichlikning buzilishini ko'rsatadi. Shuningdek, ochiq qopqoqli mahsulotlarni sotib olishdan bosh torting.

Kaloriya tarkibi. 100 g mahsulot uchun 250 dan 100 kkalgacha o'zgarishi mumkin. Bu sut turiga bog'liq. Shuningdek, vitaminlar va kaltsiyni o'z ichiga olgan mahsulotlarni topishingiz mumkin.

Sertifikatlar. Barcha sut mahsulotlari singari, mahsulot muvofiqlik deklaratsiyasiga yoki muvofiqlik sertifikatiga ega bo'lishi kerak.

 

Boshqa sut mahsulotlarini qanday tanlashim mumkin?

Yuqoridagi mahsulotlarga qo'shimcha ravishda quyidagi turdagi sut mahsulotlari ham mashhur:

Smetana

Supermarketda smetana tanlash qiyin, chunki siz qadoqning orqasidagi maxsulot rangni ko'rmaysiz va ta'mni baholay olmaysiz. Reklama va yorqin qadoqlarga e'tibor bermang. Nomiga yaxshiroq e'tibor bering - "smetana", boshqa variantlar bo'lmasligi kerak. Yaroqlilik muddati 10-12 kundan oshmasligi kerak. Etiborli muhim tarkibiy qism sut kislotasi bakteriyalari.

• Pishloq

 

Avvalo, u kompozitsiyaga qaraydi. Sifatli pishloq sut, zardob va tuzdan tayyorlanadi. Karragenen (E-407), arboksimetil tsellyuloza (E-466) va karotinlar (E-160a, b) kabi qo'shimchalardan saqlaning. Yorliqni tekshirishni unutmang: "pishloq mahsuloti" va hokazo yorliqli mahsulotlar pishloq bilan hech qanday aloqasi yo'q. Qusurlari dor, khubxalionsistensiyasi , oq gdogli, g'ayritabiiy ranglari (juda yorqin yoki juda rangli) mahsulotlarni sotib olmang.osh tuzining miqdori 7% dan oshmasligi kerak.

• Qaymoq

Birinchidan, yorliqni diqqat bilan o'qing. Ideal holda, faqat bitta tarkibiy qism bo'lishi kerak - qaymoq. Kukunli sut va o'simlik yog'laridan foydalanish taqiqlanadi. Sifatli mahsulot bir xil bo'lishi kerak. Bundan tashqari, qadoqning yaxlitligini tekshirishni unutmang, agar u buzilgan bo'lsa, unda bunday mahsulot sog'lig'ingizga zarar etkazishi mumkin.

Do'konda odatdagidan bir oz ko'proq vaqt sarflang, faqat sifatli mahsulotlarni sotib oling.

Sariyog— begona tam va otkir xidlarsiz/ таъми ва ҳиди ушбу турдаги ёғга хос бўлиб, бегона таъм ва ўткир ҳидларсиз. Tashqi korinishi va ronsistensiyasi silliq vabir xil . Kesma yuzasi kuchsiz yaltiroq, juda oz miqdorda mayda  suv  tomchilari bolishiga ruxsat etiladi.

Rangi och sariqqacha. Yoglilik darajasi kamida 78%. Namligi 20 % dan kop emas.